You May Also Like

33 Comments

  1. Aku lemah dalam komonikasi dgn org…sbb bila tiada feader yg baik dan membuatkan aku kurg berkeyakinan berkomunikasi dgn orang ..cth: bila aku bercakap ..orang xanggap benda tu penting .dan endah x endah aje ….adakah kelemahan tu dari aku atau dari mereka .?? Ce explain sape yg pndai bab ni ???

  2. Yup brmula dgn eye contact. Kena branikn diri tuk pndg mata masa brckp. Itu tuk mnyakinkn org lain dan apa yg disampaikn lbh brkesan. Ada stu prkara mungkin trlepas pndg adalah body language. Apabila mata fokus pd stu arah, prubahan pd prgerakan fizikal bdn mudah klihatan cth dahi brkerut ke. Ckp smbil pgg dagu ke. Tgn masuk kocek ke. Ptanda kurg yakin perlu dibaiki. Bg ak slh stu fungsi brcakap pndg pd mata ni tuk mningkatkn kyakinn diri.

    P/s: aku prasan cara pnyampaianny dgn kelantangan suara. Rupa pula ada iras haleeda penyanyi 90an.

  3. Nabi pun ajar bila bercakap dengan orang mesti :

    1. Pandang muka dia
    2. Tunggu dia habis cakap, baru respon. Jangan cepat potong cakap orang.
    3. Guna nada yang sopan dan cakap biar clear one by one

  4. Im trying so hard nak pandang mata org lelaki bila bercakap.. but i dunno why lelaki yg i pandang mata dieorg tepat mesti tergagap2 bila bercakap jd x tentu arah bila i pandang tmpt lain lancar pulak depa bercakap…huhu..what can i do?😣

  5. One more thing, bila bercakap about one poing tu, tolong la jangan asyik cerita pasal diri kau all the time like only you’re the only one experiencing that thing. Please don’t be too self-centred

  6. Bagi aku kalau nak berkomunikasi ni kena study dulu apa yg org tu minat sebelum nak sembang apa2.. kalau tak tahu sgt pasal topik tu cuba tanya open-ended question cth kau rasa berbaloi tak kalau chelsea beli pulisic? Lepas tu akan tebukak topik2 lain pulak sbb terkait dgn peristiwa n history 😂Hahaha 7/10 menjadi so far.. yg lain bergantung kpd reaction n body language dia maybe they don't even want to say anythink at that time

  7. X berkesan kepada org introverts (atau org yg ada autism, selalu berkait dgn introverts)

    Introverts tends to being alone, yup dia juga boleh berkomunikasi, tapi dengan org yg dia percaya je

  8. Boleh tak bagi tips macam mana nak tarik minat orang untuk berkomunikasi dengan kita??

    Tips ni, kalau kebanyakannya against apa yang dibentangkan tu, maksudnya memang orang tu tak ada interest pun nak participate dalam comunication yg cuba diciptakan tu.

    Dibuatnya comunication yg kita terpaksa participate tu ada agenda yg tak sepatutnya macam mana?

    Kira tips dia ni macam, “Cara2 Untuk Terpengaruh Dengan Ahli Politik”

Leave a Reply

Your email address will not be published.